Informații utile

Piscine

Pentru cei ce iubesc firescul piscinele reprezintă o alternativă ce își dorește să înlocuiască lacurile și râurile cristaline în care se scăldau părinți și bunicii noștri, bucurându-se de natură. Astăzi acestea sunt poluate prin tot felul de deversări iresponsabile.

Nefiresc este faptul că, în ciuda costurilor de construcție și întreținere a piscinelor, reușim să chimizăm excesiv apa din acestea. Nu dăm importanță faptului că pielea nu este un costum de scafandru, iar otrăvurile cu care intră în contact ajung să fie relativ ușor absorbite de aceasta.

Tratarea apei cu clor stabilizat

Se știe că pentru a dezinfecta apa de alge și bacterii trebuie să adăugăm clor dar clorul natural se găsește în stare gazoasă iar pentru aducerea acestuia în stare solidă sau lichidă se folosesc diverși stabilizanți. Aceștia au la bază compuși chimici cianurați care o dată ajunși în apa nu se evaporă, precum clorul, ci se acumulează în apă crescând continuu cererea de clor.

Tratarea apei cu clor natural obținut prin electroliză

Prin electroliză obținem concentrații mai mari de clor natural liber în stația de filtrare la nivelul celulei de electroliză (descompunerea sării – NaCl sub acțiunea unei tensiuni electrice joase) și mai mici în apa din piscină deoarece procesul de electroliză este reversibil. Astfel vom avea o apă sterilizată numai bună de baie și nu o apa sterilizantă ca în cazul tratării cu clor stabilizat care nu face diferența între pielea înotătorului și bacterii.

Clorul liber vs Clor Combinat

Mirosul neplăcut și efectele secundare asociate adesea cu clorul sunt de fapt cauzate de clorul combinat (de exemplu cloramina). Clorul combinat este de fapt o moleculă de clor ce atacă o particulă nociva din apă, dar nu este capabilă să o distrugă. Aceasta particulă de clor rămâne atașată la particula nocivă până când una dintre cele două este consumată; prin urmare de aici vine termenul de clor combinat (sau cloramină). Pentru a consuma particulele nocive și pentru a elibera clorul nou, proprietarii de piscine trebuie să ”șocheze” (cu clor) periodic apa din piscină. În cazul generatorului natural de clor particula nocivă este distrusă în interiorul celulei generatorului iar clorul combinat este convertit în mod continuu în clor liber.